بسم الله الرحمن الرحیم
مهدویت ، غرب و بازیهای رایانهای
نویسنده: مهدى حق وردى
یکى از اصول مشترک بین تمام ادیان الهى و اساطیر باستانى اقوام مختلف، بحث منجى موعود و آخرالزمان مىباشد؛ همان کسى که شیعیان او را مهدى، مسیحیان او را عیسى، زرتشتیان او را سوشیانت و قومهاى دیگر او را با نامهاى دیگر مىخوانند. تمامى منتظران ظهور، به مرحلهاى معتقدند که یک ضد منجى که عصاره تمام شرارتهاست و تمامى نیروهاى شیطانى را به همراه خود دارد و مهمترین مانع منجى موعود است، ظهور کند و در نبرد نهایى، میان این دو که جنگى بسیار بزرگ و خونین است، منجى موعود به همراه یارانش، به کمک امدادهاى الهى، بر لشکر شیطان پیروز مىشوند. سربازان و یاران منجى، انسانهایى با ایمان و نیرومند هستند که خود را از قبل براى چنین روزى آماده کردهاند.
کشیش پت رابرتسون (Pat Robertson)، یکى از رهبران صهیونسیم مسیحى مىگوید: «اکنون آمریکا نماینده خداست در روى زمین؛ براى ظهور مسیح». آرى، به اعتقاد آنان، آمریکا یا لااقل رهبران این کشور، پیامبران معصومى هستند که به دنیاى پر از گناه فرستاده شدهاند تا جهان را به سرمنزل مقصود برسانند. جرج بوش اول روز 6 مارس 1992م. در نشست مشترک سنا و مجلس نمایندگان کنگره آمریکا (که بىشباهت به سخنرانى جرج بوش دوم در 20 مارس 2001 نبود)، خطابه معروفى ایراد کرد که ضمن آن، سیاست نظم نوین جهانى را اعلام کرد؛ سیاستى که طبق آن نمىتوان پذیرفت گوشهاى از کره زمین از اصول آمریکایى در مورد آزادىهاى فردى و حکومت دموکراتیک معاف باشد؛ سیاستى که طبق آن، براى پیروزى در جنگ علیه تروریسم بینالمللى، جنگ ایدهها و عقاید باید راه انداخت. این نظم نوین جهانى، به قول «فوکویاما» پایان تاریخ اسلام و دریایى فاشیستى براى شناى تروریستهاست و به قول «توماس فردمن» تحلیلگر سیاسى آمریکایى، اسلام، بزرگترین دشمن غرب است و جنگ با این دشمن، تنها با ارتش ممکن نیست؛ بلکه باید در مدارس ،کلیساها، مساجد و معابد، به رویارویى با آن پرداخت.
هم اکنون سیر محصولات فرهنگى غرب، براى تحقق بخشیدن به آرمان فوق، راهى بازارهاى کشورهاى مسلمان شده است؛ محصولاتى که پس از استفاده از آنها، شخص از هویت و فرهنگ خود دلزده مىشود و آمریکا را به عنوان امپراتور صالح دنیاى جدید مىپذیرد و او را عصاره نیروهاى خیر عالم تصور مىکند. یکى از این محصولات فرهنگى که بسیار تأثیرگذار است، بازىهاى رایانهاى است که بیشتر سرمایههاى اجتماعى جهان اسلام را هدف گرفته است.
بیش از دو دهه است که بازىهاى رایانهاى وارد بازار شدهاند. اولین آنها، بازىهاى شرکت آتارى (دستگاه TV GAME)، مانند بازى PONG بود که تنها شامل دو خط، یک توپ و یک زمین، مانند زمین تنیس بود. پس از آن، بازىهاى ویدئویى، سیر تکاملى خود را طى کردند و در اواسط دهه هشتاد، بازىها بیشتر به سمت جنگى (WAR GAME) سوق پیدا کردند که علت آن هم علاوه بر مسائل فنى، جوّ متشنج اواخر دهه 80 آمریکا بود که ناشى از جنگ سرد با شوروى و دیگر برنامههاى رئیسجمهور وقت (ریگان) بود.
پس از پایان جنگ سرد و فروپاشى اتحاد جماهیر شوروى، ایالات متحده که خود را بىرقیب در جهان یافت، تصور امپراتورى بر دنیا را در سر پروراند و از هر وسیلهاى براى اثبات و جا انداختن این هدف استفاده کرده است. بازىهاى رایانهاى، یکى از این ابزار و وسایل است. در این بازىها، آمریکا، مدینه فاضله و آرمان شهر و نهایت رفاه، صلح و امنیت معرفى مىشود و نظام فرهنگى آن، تنها سیستمى است که جهان را از خطرات گوناگون حفظ مىکند. تفکر حاکم بر این بازىها، نشئت گرفته از منجیان متنوع آخر الزمان است که داراى ویژگىهاى منحصر به فردى مىباشند.
آخر الزمان تکنولوژیک
در آخر الزمان تکنولوژیکى، رباتها و ساختههاى دست بشر به مرحلهاى از تکامل و هوش مىرسند که علیه انسانها دست به شورش زده، قصد نابودى نسل بشر را دارند و انسانها نیز توانایى مبازه با آنها را ندارند. در این زمان، یک منجى شجاع که داراى قدرت عشق و ایمان است (خصیصهاى که ماشینها از آن بىبهرهاند)، با آنها به مبارزه بر مىخیزد و پس از نبردهاى طولانى و سخت، نسل بشر را نجات مىدهد؛ مثلاً شما در بازى «ماتریکس» (ENTER THE MATRIX) به همراه یک گروه از آرمان شهرى به نام زایون (ZION)، وظیفه نجات جهان را از دست انساننماها بر عهده مىگیرید و در حین بازى، باید با شجاعت بىنظیر خود، جهان را از دست ماشینهاى دیوصفت نجات دهید.
آخر الزمان طبیعى
در آخر الزمان طبیعى، طبیعت سر به شورش برمىدارد و بشر را با حربههایى مانند زلزله، گرد باد، طوفان، آتشفشان، سیل و... تهدید مىکند و یا دخالتهاى بىجاى انسان در ساختارهاى ژنتیک، باعث پیدایش غولها و حیوانات ناشناخته عظیمالجثهاى مىشود؛ به عنوان مثال، در بازى «جزیره سایهها»، شما براى نجات بشریت از دست آلن و اوبد مورتون که پدر خود را که یک دانشمند ژنتیک بوده، کشتهاند و قصد دارند به وسیله تحقیقات پدرشان بر جهان مسلط شوند، وارد جزیره مىشوید.
آخر الزمان تخیلى
در آخر الزمان تخیلى، موجودات ناشناخته فضایى، زمین و نسل بشریت را به مخاطره انداخته، این بار یک منجى بسیار دانا، با قدرت ماوراى انسانى به مبارزه با این موجودات مىپردازد؛ به عنوان مثال، در بازى «سام ماجراجو»، شما به عنوان یک منجى و در نقش سام استون ظاهر مىشوید. سام به خاطر شجاعت فوقالعادهاش در مبارزه با این موجودات، به اسطورهاى تبدیل شده، به کمک ماشین زمان، به گذشته برمىگردد تا جنگ بر علیه این یاغیان را به نفع بشریت تمام کند.
آخر الزمان اسطورهاى
در آخر الزمان اسطورهاى، یک ضدمنجى از دل افسانهها و اسطورههاى باستانى پا به دنیاى ما گذاشته، قصد نابودى بشر را دارد که در این حال، یک منجى آگاه به دنیاى اسطورهها و مجهز به جادو و سحر، ظهور مىکند و به مبارزه با این دشمنان مىپردازد؛ مثلاً در بازى «نفرین شدگان»، شما به عنوان یک منجى و در نقش یک دختر یا پسر 15 ساله یک کشاورز، بازى را آغاز مىکنید. در این بازى، متجاوزان کراگ، به فرمان یک موجود اهریمنى، در جستوجوى جادو و سحرهایى براى حکمرانى بر تمام دنیا هستند. این اهریمن، مىخواهد با استفاده از این جادوها، تمام موجودات خوب دنیا از جمله شما را به اسارت در آورد و شما به عنوان یک ماجراجوى سرسخت، مبارزه با این شیطان را بر عهده مىگیرید. شما براى این کار، باید از جنگلهاى انبوه و ژرف، درههاى خشک، بیابانها، سیاهچالهاى مرطوب، گورستانهاى قدیمى، کوههاى پر از برف، غارهاى یخى و از عمق غارهاى پر از مواد مذاب عبور کنید تا از این فاجعه جلوگیرى کنید.
یکى دیگر از ایدههاى حاکم بر بازىهاى رایانهاى، جنگ هستهاى است که از آن با عنوان آرماگدون (armageddon) یا نبرد نهایى حق علیه باطل یاد مىشود که استفاده از سلاح اتمى در آن، قابل پیشگیرى نیست و ظهور حضرت مسیح، بدون وقوع این حادثه، ممکن نیست. در بازىهاى مختلف، به این پدیده پرداخته شده است؛ به عنوان مثال، شما در بازى مأمور مخفى 2، در نقش یک جاسوس خبره (کیت آرچر) ظاهر مىشوید که مىباید از وقوع جنگ هستهاى و نابودى نسل بشر توسط تروریستها جلوگیرى کنید.
آخر الزمان دینى
در میان آخر الزمانهاى مختلف، آخر الزمان دینى، مورد توجه خاص قرار گرفته است. در این آخرالزمان، انسانهاى شیطانصفت در قالب گروههاى تروریستى و... قصد به دست گرفتن قدرت و نابودى تمامى عناصر پاک و خدایى را دارند و شما به عنوان منجى و در نقش جاسوس خبره و باایمان و یا سربازان ماهر و معتقد (عمدتاً سربازانى از ارتش آمریکا و انگلیس) به عنوان پلیس صلح جهانى ظاهر شده، به مبارزه با دشمنان بشریت مىپردازید. حال ممکن است این دشمن قبلاً در زمین به جنایت پرداخته باشد و شما مجدداً به مبارزه با آن مىپردازید و یا دشمنانى که در آینده پا به عرصه جهان خواهند گذاشت. بازىهایى همچون «اسلحه مرگبار»، «گروه ضربت» و «بازگشت به قلعه ولفناشتاین»، از این قبیل هستند. در بازى اسلحه مرگبار، شما در نقش یک گروه ضدتروریستى، باید 11 مأموریت مختلف و پرهیجان را پشت سر بگذارید و در طى عملیات، علاوه بر ناکام گذاشتن تروریستها در فعالیتهایشان، اسناد و مدارک مختلفى را جمعآورى کنید و به برنامههاى آینده تروریستها پى ببرید. در ضمن باید گروگانها را نجات دهید و هر گونه خطا، باعث به خطر افتادن جان گروگانها مىشود. در بازى گروه ضربت، در سال 2008م. به مبارزه با میهنپرستان افراطى مسکو مىروید که قصد آنها، تأسیس مجدد امپراتورى اتحاد جماهیر شوروى است. تاجیکستان، اوکراین، بلاروس و دیگر کشورهاى استقلال یافته، یکى پس از دیگرى در شرف پیوستن به این امپراطورى هستند و شما کماندوهاى دلاورى هستید که خود را گروه ضربت مىنامید و یا در بازى معروف بازگشت به قلعه ولفن اشتاین، مجدداً به مبارزه با نازىها مىروید. در این بازى، تعدادى از فرماندهان ارشد اس.اس از جمله هیملر (فرمانده کل نیروهاى اس.اس) قصد دارند تا با توسل به تکنولوژى پیشرفته و با استفاده از قدرتهاى مافوق طبیعى، به جنگ علیه بشریت بیایند و شما در نقش مأمورانى از ستاد ضداطلاعات ارتش، باید از اجراى اهداف فوق جلوگیرى کنید و جهان را از نابودى نجات دهید و یا در بازى «call of duty» شما در نقش سربازان انگلیسى، آمریکایى و روسى، آموزش مىبینید و براى مبارزه با آلمانىها به منطقه اعزام مىشوید و پس از طى کردن مراحل مختلف، وارد برلین پایتخت آلمان شده، پرچم آزادى! را بالاى ساختمانها به اهتزاز درمىآورید.
علاوه بر بازىهاى ذکر شده که به دشمنان بشریت در گذشته یا آینده پرداخت شده است، غرب سعى دارد سیاستهاى تجاوزرانه کنونى خود را در عرصه بینالملل توجیه کند؛ اهدافى همچون مبارزه با تروریسم بینالمللى، مبارزه با گروههاى تروریستى، همچون القاعده و یا مبارزه با دیکتاتورهاى جهان، همچون صدام و... . این روند، پس از 11 سپتامبر، با شتاب بیشترى پىگیرى شد؛ به عنوان مثال، در بازى نیروى دلتا (DELTA FORCE) شما به عنوان یک گروه ضدتروریستى، مأمور مىشوید تا با تروریستها در هر کجاى دنیا که از سوى آمریکا معرفى مىشوند، مبارزه کنید. در قسمتى از این بازى، شما وقتى وارد اردوگاه تروریستها مىشوید، تصویر شیخ یاسین، رهبر حماس را (که چندى پیش به دست دولت تروریستى اسراییل به شهادت رسید) بر دیوار مىبینید یا در بازى (DELTA FORCE 2)، براى مبارزه با تروریستها وارد خوزستان مىشوید و با تروریستهایى مواجه مىشوید که با چهرهاى کریه، خشن و بدذات ترسیم شدهاند. آنها لباس عربى بر تن دارند و با صورتهاى نتراشیده، ظاهر مىشوند. از بازىهاى دیگرى که در این زمینه مىتوان به آنها اشاره کرد، بازى «جنگ ژنرالها» و «طوفان صحرا» مىباشد. در جنگ ژنرالها، شما به عنوان سربازان آمریکایى، مأموریت مبارزه و سرکوب تروریستها و دشمنان بشریت را دارید. در این نبرد، شما به عراق براى مبارزه با رژیم صدام مىروید و یا به افغانستان براى مبارزه با گروه القاعده مىروید. نکات جالب توجهاى در این بازى به چشم مىخورد؛ مثلاً در ابتداى بازى، فیلمى پخش مىشود که هواپیما و هلىکوپترهاى آمریکایى در حال گشتزنى هستند و توسط دشمن مورد حمله قرار مىگیرند و سقوط مىکنند و پس از آن است که شما وظیفه دارید متجاوزان را سرکوب کنید و این، نشان مىدهد که آمریکا هیچگاه اولین گلوله را شلیک نمىکند و فقط براى دفاع از خود، دست به تجاوز و حمله مىزند. همچنین در عملیات عراق و افغانستان، به هر نحو ممکن، از نمادها و سمبلهاى اسلامى استفاده شده است و به کسى که این بازى را انجام مىدهد، القا مىکند که اسلام، علت این خشونتهاست. در عراق، نیروهاى صدام، در جلوى مسجد استقرار دارند و در مزارشریف، منارههاى مسجد دیده مىشود. در هر دو عملیات عراق و افغانستان، بعثىها و گروه القاعده (دشمن) به رنگ سبز نشان داده مىشوند (کلاهها، تانکها، نفربرها و نیروهایى که نشانه آنها رنگ سبز است) به نظر مىرسد که این انتخاب رنگ نیز بدون دلیل نیست؛ همانطور که در بازىهاى قدیمىتر که آمریکا به نبرد با دشمن مىرفت، تروریستها و دشمنان، به رنگ قرمز (نماد شوروى) نشان داده مىشدند.
یکى دیگر از این بازىها که شاید بهتر و جذابتر از همه بازىهاى فوق طراحى شده، طوفان صحرا (DESERT STORM) است. داستان این بازى، مربوط به زمان جنگ خلیج فارس و حمله عراق به کویت است که شما در آن، ابتدا در ارتش آمریکا تمامى دورههاى آموزشى لازم را گذرانده، سپس به عراق اعزام مىشوید و وظیفه دارید مأموریتهاى محوله (در مرز عراق و کویت، داخل کویت، شمال عراق، مرز عربستان و...) را انجام دهید و اهداف از قبل پیشبینى شده را نابود کنید؛ اهدافى همچون فرودگاههاى نظامى، سایتهاى موشکى، مراکز رادار، سایتهاى ضدهوایى و...
با مطالب عنوان شده، دیگر نمىتوان به بازىهاى رایانهاى، تنها به عنوان ابزار جذاب براى تفریح و سرگرمى کودکان نگاه کرد؛ بلکه باید به آنها از دید دشمنان تفکر اسلامى نگریست و در مقابل، با تولید جانشینهاى مناسب براى اینگونه بازىها - با توجه به عمق منابع ملى و مذهبى - به مبارزه با این تجاوز پرداخت. آیا زمان آن نرسیده تا با منابع غنى ملى و باستانى ایران، بازىهایى همچون رستم و سهراب تولید شوند و یا با نگاهى به 8 سال دفاع مقدس، بازىهایى با محتواى عملیاتها، براى زنده نگه داشتن تاریخ جنگ تولید شوند و یا بازىهایى با عنوان انتفاضه، براى بیان جنایتهاى رژیم غاصب اسراییل و فداکارىهاى مسلمانان آن کشور، تولید و به بازار عرضه شوند؟
منابع:
روزنامه همشهرى.
سایت دارینوس.
سایت NP GAME.
کتاب پیشگویىهاى آخر الزمان.
کتاب دشمن خود را بشناس.